[Став] Јавна соба – Јавна морална криза

Последниве денови целиот македонски етер беше како од бура разнесен од тема која што и не…

Кршење на табуата на левицата

Мошне парадоксална појава во дел од левичарските кругови при комбатирањето на аномалиите кои како неизоставливо својство…

Изгубената година

Ковид вакцината која неодамна беше финализирана е на повидок и во Македонија, со што процесот на…

Полициската бруталност и систематскиот расизам во нашата земја

На 20 октомври во Битола беше извршена полициска бруталност врз мајка и син, припадници на Ромската…

Без парно, интернет и перални: животот на студентите во „Гоце Делчев“ во време на пандемија“

Помина повеќе од еден месец од вселувањето на академците во студентските домови. На вселувањето му претходеше…

Вештината на промислените донации

Гледано релативно и споредбено со минатото, денес човештвото може да се пофали дека егзистира во можеби…

Фуко, моќта и општествениот Паноптикон

Во секојдневниот дискурс, кога говориме за моќта во облик на апстракција, често пати под неа подразбираме…

Студентите на Правен: Нема организираност, ниту информативност

Како дел од серијата разговори со студентите во врска со работата на факултетите и нивната состојба…

Позитивна дискриминација – Неисполнив идеал или реално решение за општествените проблеми?

Во современата доба речиси никој не го оспорува фактот дека постои дискриминација кон одредени групи. Секој…

Студентите за работата на ФИНКИ: Административните служби потфрлија

Како продолжеток на серијалот на интервјуа со студентите од техничките факултети, своите видувања, предлози и критики…